O gyrosie | Sawara Gyros

o gyrosie

Soczyste mięso, orientalne przyprawy i świeże warzywa!

Za ojczyznę gyrosa przyjmuje się Grecję, gdzie tradycyjnie przyrządzany był z baraniny. W dzisiejszych czasach wzbogacono tę recepturę o wieprzowinę i mięso drobiowe. We wschodnich krajach basenu śródziemnomorskiego potrawa ta, zwana shoarmą, króluje na talerzach.

W naszym menu oferujemy Zestaw Gyros (mały i duży) z różnorodnością surówek,złocistym ryżem lub chrupiącymi frytkami, polanymi sosem czosnkowym, majonezowym, pomidorowym lub chilli.

Dla prawdziwych koneserów serwujemy Danie Petra – gyros z hommosem (tradycyjną pastą z cieciorki, wzbogaconą szczyptą mielonego sezamu i o delikatnym orzechowym posmaku), świeżo pieczonym chlebkiem arabskim, masłem czosnkowym oraz soczystą surówką.

Wielbicielom kanapek oferujemy Pitę Gyros – arabski chleb po brzegi wypełniony grosem, surówkami oraz polany wybranym sosem.

Ponadto zachęcamy do skosztowania Tortilli Gyros - wykonanego według tradycyjnej arabskiej receptury, cieniutkiego chlebka, owijającego gyros, kruchą sałatę, plaster pomidora i ogórka oraz wybrany sos.

W naszym menu nie brakuje również sałatek. Sałatka Petra to unikalne zestawienie świeżych warzyw (pomidora, ogórka, soczystej kapusty pekińskiej) oraz sera fety, gyrosa, sosu i szczypty tradycyjnych przypraw.

Również znajdzie się też coś dla Wegetarian. Polecamy Sałatkę Orientalną, dania rybne lub homos.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych lokali i odkrycia niepowtarzalnych, orientalnych smaków Bliskiego Wschodu ...